На 04.07.2023 г. Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, гр. Пловдив беше домакин на Международна конференция „Образование за устойчиво развитие чрез храна: нов подход на преподаване в средното образование“. Събитието се проведе в хотел „DoubleTree by Hilton“. Пет училища от България, Италия, Испания, Гърция и Латвия представиха резултатите по проект „Образование за устойчиво развитие чрез храна: нов подход на преподаване в средното образование“.

Календар с традиционни български продукти за всеки от месеците бе изработен специално за събитието от учениците в специалност „Полиграфия“. Целта на проекта е да се намали консумацията на червено месо, което дава най-голям въглероден отпечатък, и да се насърчи употребата на местни продукти“, уточни преподавателят по химия Катя Чобанова.

Директорът на ПГВАД инж. Константин Костадинов допълни, че вече се виждат резултатите от лабораторните упражнения и полеви дейности по време на осъществените мобилности в Патра, Сиена и Севиля – учениците са развили критично мислене относно храните и околната среда, работят добре в екип, повишили са дигиталните и езиковите си компетентности.

Темата, по която работиха нашите ученици, ангажирани с проекта, е „Храната е култура“. В часовете по химия и биология бяха коментирани традиционните български съставки. Те приготвиха подходяща за училище здравословна храна – овесени ядки и плодове, безглутенови бисквити, диетични палачинки. С помощта на учителите по двата предмета те направиха видео за традиционен сорт българска пшеница, разказаха за хляба на българската трапеза. Второто видео представи традиционната туршия и киселото зеле, което ферментира естествено. Третото видео коментира бактерията лактобацилус булгарикус и киселото мляко, а четвъртото -полезните свойства на ореха. Той съдържа големи количества влакна и протеини и може да бъде универсално лекарство. Нашите ученици не пропуснаха да добавят, че той е и ценен материал за производство на мебели.

Проф. Алесандра Вивиани от Университета на Сиена говори за ролята на обучението и формирането на възгледи за устойчивост чрез хранене. Проф. Вивиани насърчи преподавателите да прилагат мултидисциплинарен подход при обучението по темата, а госпожа Соня Масари от фондация „Барила“ обобщи данните от проучването.http://