С нов учебно-демонстрационен център започна новата учебна година в ПГВАД „Христо Ботев“, гр. Пловдив

Изграден по подобие на други центрове, които фирма Blum създава в редица европейски държави, той ще даде възможност на учениците да опознаят от първо лице новостите в областта на мебелния обков, машините, инструментите и технологиите за монтаж.

Празничното събитие се случи на 26.09.2022 година в сградата на гимназията и по традиция започна с приветствие на директора на ПГВАД „Христо Ботев“, гр. Пловдив,  инж. Константин Костадинов, към присъстващите и официалните гости.

Проектът на учебно-демонстрационен център Blum бе представен от Иван Иванов – мениджър продажби на фирма Интериор-И ООД и официален представител на Blum за Южна Европа. Проектът е вторият, осъществен в страната. За първи път е реализиран в Лесотехнически университет, гр. София, а ПГВАД „Христо Ботев“, гр. Пловдив е първото училище в България, в което практическото обучение на учениците ще бъде осъществено в съвременна иновативна среда.

Кратък филм запозна гостите с работата на австрийската компания Julius Blum Gmbh, която  се занимава с производство на мебелен обков и е безспорен партньор на мебелния бизнес в страната.

Господин Чифчи – представител на компанията Blum за Румъния – поздрави гостите и поднесе специални благодарности на инж. Константин Костадинов за оказаните подкрепа, съдействие и възможност да се случи начинанието. Той сподели, че харесва младите хора и е щастлив, че може да съдейства за развитието им в бъдеще. “Четири работни дни, един ден на училище и осигурена перспектива за работа са чудесна предпоставка за креативно бъдеще”, сподели Чатай Чифчи.

Елена Желязкова – управител и член на управителния съвет на фирмите за дървообработване, представител на фирма „Диалог“ – сподели, че след дуалното обучение, тази стъпка е подобрено начало на образованието на учениците. Госпожа Желязкова благодари на господин Костадинов и на фирма Blum за реализирането на проекта.

„Стратегия на гимназията е да развива и да надгражда, а фирма Blum инвестира в това“. Такива бяха заключителните думи на господин Костадинов. Над 200 ученици ще се обучават в новия учебно-демонстрационен център, над  40 процента от учениците в гимназията са включени дуалната система на обучение, а училището е партньор с 22 фирми, от които 14 са заети в мебелната промишленост,  останалите 8 – в полиграфията.

Събитието завърши с демонстрация на машините и шаблоните в обучителната зала и с амбицията новият учебно-демонстрационен център Blum в ПГВАД „Христо Ботев“, гр. Пловдив до организира съвместно с фирма Julius Blum Gmbh различни събития не само за учениците на гимназията, но и за ученици от други професионални гимназии по вътрешна архитектура и дървообработване в страната.

Към снимки