През месец октомври 2013 г. ПГВАД „Христо Ботев” започна работа по проект №BG051PO001-4.3.05.0041 „Актуализиране на професионалното образование и обучение с участие на местните работодатели – гаранция за повишаване качеството на живот”

До момента е реновирана работилница и оборудвана с едноиглова права машина с шевна гарнитура за обкантване и помпа система с пистолети за пръскане на лепило.

Приключи обучението на учители за работа с тези машини.

Представители на партньорската организация „ТЕД-БЕД” ЕАД в продължение на 20 часа теория и 40 часа практика запознаха учителите с устройството и принципа на действие на машините.
Научиха ги да подбират материалите, да изработват калкулация за един брой двулицев матрак, да разкрояват полиуритан (дунапрен), латекс, кокосова вложка, паспел, да разкрояват твърд филц, бяло хасе, плат непрошивен, обкантваща лента, да събират разкроените елементи чрез лепило и създават пакета.
В хода на обучението бяха изработени четири броя двулицеви матраци.

През месец януари започна и обучението на ученици.

Учителите ще предадат наученото на 70 ученици от гимназията от различни специалности по професия Техник-технолог в дървообработването и Организатор в дървообработването и производството на мебели.